Klachten

Hooikoorts klachten.

Hooikoorts is een reactie van ons afweersysteem. Stuifmeelkorrels die op het slijmvlies van de neus of ogen terechtkomen zetten het afweersysteem aan tot een ontstekingsreactie. Klachten die hooikoorts veroorzaakt kun je onderverdelen in drie categorieën: Neusklachten, Oogklachten en Overige klachten.

Neusklachten:
Doordat je immuunsysteem geactiveerd wordt ontstaat er een zwelling van het neusslijmvlies. De klachten die ontstaan lijken op een neusverhoudheid. Er ontstaat een branderig en jeukend gevoel dat voor flinke niesbuien zorgt. Je kan door de hooikoorts een loopneus krijgen, maar het kan ook zijn dat je neus juist verstopt raakt. Doordat er een zwelling in de neus ontstaat kan de afvoer van de bijholtes naar de neus verstopt raken, dit kan een nare hoofdpijn veroorzaken.

Oogklachten:
Stuifmeelkorrels maken ook contact met het slijmvlies op de ogen, hierdoor ontstaat een jeukend en branderig gevoel. De hooikoorts veroorzaakt ook rode ogen en je ogen kunnen flink gaan tranen. Door de allergische reactie kunnen je oogleden opzwellen en kan een drukkend gevoel ontstaan.

Overige klachten:
Klachten die ook vaak veroorzaakt worden door hooikoorts:
- Hoofdpijn.
- Vermoeidheid en lusteloosheid.
- Zwelling en irritatie van de huid.
- Kriebelhoest.
- Opgezwollen keel.
- Jeukend gehemelte.
- Astma en/of eczeem.

Hooikoorts is niet alleen ongemakkelijk maar het kan ook van grote invloed zijn op iemands leven. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je minder geconcentreerd bent op je werk of op school. Hooikoorts kan ook je nachtrust verstoren waardoor je minder energie hebt en een lusteloos gevoel hebt. Hooikoorts is een chronische aandoening en kan in sommige gevallen zelfs leiden tot de ontwikkeling van astma en andere allergieën. Daarom is het verstandig om naar de dokter te gaan om je te laten testen. Er zijn twee verschillende manieren om je te laten testen: een huidpriktest of een bloedtest. Als blijkt dat je inderdaad last hebt van een pollen allergie dan zijn er verschillende medicijnen en hulpmiddelen die je kan gebruiken. Voor meer informatie hierover kan je kijken in hooikoorts allergie tips.