Allergiewinkel.nl

Allergie

Een allergie is een reactie van het immuunsysteem. Je lichaam reageert dan op vreemde stoffen, die noemen we allergenen. Die stoffen hoeven op zich helemaal niet schadelijk te zijn. Bijvoorbeeld astma, eczeem of hooikoorts. Allergenen waar veel mensen een allergische reactie van krijgen zijn bijvoorbeeld stuifmeelkorrels, huidschilfers of haren van dieren, uitwerpselen van de huisstofmijt, schimmelsporen of voedselbestanddelen. Allergenen komen vooral via de huid en via de luchtwegen het lichaam binnen. Het immuunsysteem probeert dan deze allergenen onschadelijk te maken, soms gebeurt dit dus via een ‘overdreven’ allergische reactie. De klachten van een allergie kunnen uiteenlopen van een loopneus, tranende ogen, jeuk, benauwdheid of diarree. Deze klachten zijn niet afkomstig van het allergeen zelf, maar zijn een reactie van het immuunsysteem op het allergeen. 

Hooikoorts

Hooikoorts is een vorm van allergie waarbij je een allergische reactie krijgt van de pollen (oftewel het stuifmeel) van grassen, planten of bomen. Hooikoorts is in feite een ontsteking aan neus en oogslijmvlies. Patiënten die last hebben van hooikoorts hebben met name last van niesbuien, een loopneus en rode, prikkende ogen. Hooikoorts is seizoensgebonden, in de jaargetijden dat de bomen en planten in bloei staan heb je er het meeste last van. Helaas is hooikoorts niet te genezen maar er zijn gelukkig wel een aantal medicijnen en middelen op de markt waarmee men de klachten een heel eind kan verminderen.

Huisstofmijtallergie

De huisstofmijt is een haast onzichtbaar klein beetje, een mijt, die in huisstof leeft. Zijn favoriete plekjes zijn matrassen, kussens, gestoffeerd meubilair, tapijt en op beschimmelde muren. De huisstofmijt komt overal ter wereld voor, in alle klimaten. De uitwerpselen van de huisstofmijt kan allergische reacties veroorzaken, naar schatting heeft ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking last van huisstofmijtallergie. Patiënten met deze allergie hebben bij inademing van het allergeen vaak last van veelvuldig niezen, benauwdheid, loopneus en rode ogen. Maar vaak komt huisstofmijtallergie ook voor in combinatie met astma of eczeem. De klachten zijn vaak het ergst ‘s ochtends na het opstaan, dit omdat de huisstofmijt vooral in bedden leeft en je daardoor dus ‘s nachts de meeste allergenen inademd.

Astma

Astma is een  chronische aandoening van de luchtwegen. Als een astma patiënt wordt blootgesteld aan stoffen waarvoor hij of zij allergisch is dan kan van tijd tot tijd een astma -aanval optreden. Tijdens zo’n aanval treedt een ontsteking en vernauwing van de luchtwegen op. De luchtwegen worden dan prikkelbaar en er is een grotere productie van slijm. Andere klachten van astma zijn benauwdheid, hoesten, een piepende ademhaling en kortademigheid. De ernst van deze klachten kan verschillen per patiënt variërend van licht tot echt levensbedreigend. De aanleg voor astma is erfelijk, ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking heeft last van deze allergie.

Eczeem

Eczeem is een verzamelnaam voor een groot aantal verschillende huidaandoeningen. De meest voorkomende klacht bij eczeem is jeuk, maar ook roodheid, schilfering, bultjes en blaasjes zijn veel voorkomende symptomen. Bij eczeem komen vaak meerdere symptomen tegelijk voor. Er zijn veel verschillende oorzaken voor eczeem: het kan aangeboren zijn, men kan allergisch zijn voor een bepaalde stof (bijvoorbeeld nikkel) maar ook als gevolg van (over)belasting van de huid door bijvoorbeeld water en zeep kan eczeem ontstaan. Oudere mensen hebben vaak last van droge schilferige huid, dit kan komen door uitdroging omdat de hoornlaag niet voldoende vocht vast kan houden.

Schimmelallergie

Veel mensen zijn allergisch voor schimmels. Mensen met een schimmelallergie hebben eigenlijk last van dezelfde klachten als mensen met huisstofmijtallergie of hooikoorts: benauwdheid, piepende ademhaling, verstopte neus, jeuk, hoesten, tranende en jeukende ogen maar ook huidklachten. Een schimmel is een micro-organisme die voor zijn overleving geen zonlicht nodig heeft, de schimmels overleven het best op donkere en vochtige plekken. Schimmels zijn vaak ook te herkennen aan hun ‘muffe’ geur en in textiel en op muren zie je vaak donkere plekken. Schimmels producten sporen, het inademen van die sporen veroorzaakt een schimmelallergie.